Czarnuszka – na co pomaga

W Polsce znana czasem pod nazwą czarnuszka siewna, czarny kminek, czarny kmin, a olej z niej to tzw.złoto faraonów.

Od wieków czarnuszka była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu. Już od Starożytności szukano odpowiedzi na pytanie, na co pomaga czarnuszka. I odkrywano kolejne pomocne zastosowania lczenicze na przeróżne choroby. W związku z jej szerokim, naprawdę BARDZO SZEROKIM zastosowaniem, ukuto powiedzenie, że

Czarnuszka leczy wszytko oprócz śmierci 🙂

Surowcem zielarskim jest nasienie czarnuszki czyli Semen Nigellae. Prócz zastosowania nieprzetworzonego z powodzeniem można używać odżywczo i zdrowotnie również olejku z czarnuszki – Oleum Nigellae.

W Polsce wzmianki o używaniu czarnuszki znajdujemy już w 1599 roku w „Herbarzu Polskim” i zapisach Marcina z Urzędowa.

Na co pomaga czarnuszka i olej z czarnuszki

Czarnuszka należy do grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, związanych ze stanami zapalnymi i wielu innych.

W nadwadze i otyłości jest to szczególnie ważne.

Np. w insulinooporności, gdzie każdy stan zapalny w organizmie „blokuje” redukcję masy ciała. Czarnuszka skutecznie uzdrawia nawet takie stany zapalne, które trudno wykryć w badaniach. Czasami możemy poszukiwać bezskutecznie, przy pomocy naszego lekarza, gdzie jest ognisko zapalne.

Czarnuszka łagodzi stany zapalne

Przyczyną takiego stanu może być chociażby nadmierne obciążenie organizmu metalami ciężkimi, co jednocześnie często jest przyczyną chorób tarczycy i nieprawidłowych jej parametrów wykazywanych w badaniach.

Oczyszczenie organizmu, złagodzenie stanów zapalnych oraz przywrócenie do harmonii poszczególnych narządów jest istotną częścią procesu zdrowienia z nadwagi i otyłości.

Istotne, z punktu widzenia utrzymania/przywrócenia właściwej wagi ciała, jest działanie czarnuszki polegające na regulacji poziomu glukozy we krwi oraz lipidów, a to szczególnie ważne jest dla osób z insulinoopornością oraz tych, u których zmiany poszły dalej – ku cukrzycy typu II.

W badaniach publikowanych w Journal Of Diabetes badacze informują, że w eksperymencie trwającym 8 tygodni wykazano, że w dwóch grupach kobiet o identycznej diecie, z których jedna przyjmowała dodatkowo olej z czarnuszki, udowodniono znaczącą różnicę w spadku masy ciała – oczywiście tej grupy, która do diety dołączyła olej z czarnuszki.

Gdy nie panujesz nad słodyczami

Czarnuszka redukuje grzyby CANDIDA – rozrośnięte nadmiernie zawsze, gdy „przekarmimy grzyba” cukrami, a objawem najczęstszym jest niemożliwość zapanowania nad jedzeniem słodyczy.

Czarnuszka – adaptogen

W badaniach wykazano ścisłą korelację między otyłością a depresją, dobrą więc informacją jest ta, że czarnuszka, jako adaptogen zmniejszający wrażliwość na stres oraz wspomagający układ nerwowy, przywraca właściwą sprawność mózgu i pozwala wyjść w naturalny sposób z każdej z tych dolegliwości.

Nasionka są trójgraniaste, czarne jak węgiel i kryją w sobie niesamowitą moc, co potwierdza świat nauki.

Nigella Sativa doczekała się sporej ilości badań, które udowadniają niezwykłe właściwości uzdrawiające kryjące się w tych ziarenkach.

Złoto faraonów

Ochotę na zawładnięcie tym złotem w 2010 roku wykazała firma Nestle. Złożyła ona wniosek o opatentowanie czarnuszki w zakresie właściwości leczniczych w chorobach alergii pokarmowych.

Czarnuszka na co pomaga

Czarnuszka na co pomaga

To jest wręcz biznesowym potwierdzeniem potencjału leczniczego czarnuszki, ale jednocześnie stanowi zagrożenie dla nas. Dla tzw. zwykłych zjadaczy chleba. Dla wielu z nas jest jasne, że ogranicza się dostęp do tradycyjnie wykorzystywanego w medycynie ludowej i w tradycyjnym żywieniu asortymentu ziół i innych roślin. Zapominamy, że możemy samodzielnie pomagać sobie w poprawie zdrowia.

Na szczęście wniosek firmy Nestle (wpis W02010133574) nie został zatwierdzony. Uznano, że jest niezgodny z przepisami dotyczącymi opatentowania rośliny jako własności intelektualnej i roszczenie Nestle uznaje się za bezzasadne.

Zastosowanie czarnuszki

  • obniżona odporność organizmu – czarnuszka stymuluje układ odpornościowy, a w szczególności limfocyty typu T oraz komórki NK (Natural Killer – naturalni zabójcy – wirusów, komórek nowotworowych, patogenów)
  • podatność na infekcje,
  • przeziębienia,
  • nieżyt oskrzeli, tchawicy, krtani, gardła, kaszel, stany zapalne płuc (!),
  • zapalenie ucha,
  • nadciśnienie – wystarczy, wg badań, przyjmowanie czarnuszki przez 60 dni, by obniżyć ciśnienie krwi,
  • wrzody żołądka,
  • zakażenie wirusem HCV czyli zapalenie wątroby typu C; badania z 2013 roku – zastosowano olej z czarnuszki u pacjentów, których nie można było leczyć interferonem i podawano mi 450 mg ekstraktu z nasion czarnuszki, trzy razy dziennie, przez trzy miesiące – po tym czasie zanotowano znaczne osłabienie działania wirusa oraz poprawę pracy wątroby,
  • alergie i stany zapalne o podłożu alergicznym – czarnuszka ma działanie przeciwhistaminowe, a to właśnie histamina pośredniczy w reakcji alergicznej,
  • astma,
  • egzemy, grzybica skóry, liszaj, trądzik,
  • łuszczyca,
  • bielactwo nabyte – olej z czarnuszki wzmacnia działanie melaniny (badania z 2014 roku), stopniowo bielactwo zanika,
  • zakażenie gronkowcem złocistym, nawet tym opornym na antybiotykoterapię – czarnuszka działa zarówno zabezpieczająco (np. przed pójściem na leczenie szpitalne warto zrobić sobie kurację), jak i w przypadkach, gdy już dojdzie do zakażenia’
  • AZS – atopowe zapalenie skóry,
  • problemy z cholesterolem – czarnuszka reguluje poziom cholesterolu dzięki działaniu kwasu tłuszczowego linolowego oraz oleinowego,
  • opryszczka,
  • wypadanie włosów,
  • problemach z układem oddechowym,
  • bezsenność,
  • bóle stawów,
  • reumatyzm,
  • toczeń,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zatrucia, problemy trawienne,
  • depresja – działa korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, o czym pisałam wyżej, przy okazji nadwagi i otyłości,
  • zaburzenia koncentracji,
  • niepłodność męska – w badaniach (2014), w których wzięło udział 68 mężczyzn, powano 5 ml oleju z czarnuszki i zanotowano poprawę jakości nasienia, szybszy ruch plemników i zwiększenie ich liczebności, a wszystko to bez jakichkolwiek skutków ubocznych,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwbólowo,
  • przeciwgrzybiczo – CANDIDA! – a zatem, od nieco innej strony, pozwala wyjść z objadania się słodyczami!
  • ma działanie przeciwpasożytnicze!

Na co jeszcze pomaga czarnuszka

Działa:

  • przeciwskórczowo, przeciwbólowo,
  • przeciwwrzodowo – działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,
  • żółciotwórczo i żółciopędnie – poprawia metabolizm,
  • leczy refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • immunostymulująco – pobudza proliferację limfocytów, sytnezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B,
  • odkażająco na układ pokarmowy,
  • działa odkażająco na układ oddechowy,
  • leczy ciało zatrute chemicznie,
  • przeciwgorączkowo,
  • zabija MRSA – gronkowca złocistego opornego na metycylinę,
  • reguluje poziom cukru – bardzo ważne przy cukrzycy, insulinooporności, nadwadze i otyłości,
  • odtruwająco,
  • obniża poziom trójglicerydów,
  • zmniejsza poziom prolaktyny – ważne u mężczyzn, którzy z powodu długotrwałego stresu i przepracowania mogą wykazywać w badaniach poniesiony poziom prolaktyny; przekłada się to na objawy impotencji’
  • ochronnie dla wątroby i nerek – chroni przed szkodliwym działaniem leków i związków chemicznych,
  • pomaga w zakażeniach przywrą Schistosoma mansoni (schistosomatoza), poprawiając funkcje wątroby i systemu,
  • moczopędnie,
  • uspokajająco, łagodzi stres,
  • łagodzi bezsenność,
  • pozwala złagodzić lub pozbyć się uciążliwych gazów – co szczególnie ważne z tego względu, że niewiele mamy środków lub sposobów na zaradzenie w tej przypadłości.

Badania: Leczenie i zatrzymywanie nowotworów

Najwięcej badań i eksperymentów przeprowadzanych w warunkach laboratoryjnych, na grupach komórek, na gryzoniach oraz na ludziach dotyczy działanie leczącego z nowotworów i hamującego rozwój nowotworów.
Ustalono, że zawarte w nasionach czarnuszki substancje antynowotworowe przyczyniają się do apaptozy (śmierci) komórek rakowych w jednych postaciach raka, w innych zaś do wstrzymania rozwoju. Istotny jest też fakt ilości rodzajów nowotworów, które czarnuszka leczy.

Rzadko się zdarza, by jedna substancja była użyteczna w tak wielu postaciach nowotwórów.

Czarnuszka kulinarnie

W kuchni wykorzystuje się nasiona czarnuszki jako przyprawę – do serów, pieczywa, tłustego mięsa.

Mają ostry korzenny smak i można je używać zamiennie z pieprzem. Dla tych osób, których żołądek jest wrażliwy na pieprz, to dobra informacja, ponieważ czarnuszkę będzie tolerował dobrze. Dodaje się je również do ogórków konserwowych oraz kiszonej kapusty.

O ile jednak do przetworów można dodawać całe ziarno, o tyle przy spożyciu w pozostałych potrawach w postaci „pieprzu” należy ziarenka zmielić. Trzeba to zrobić jednak tuż przed spożyciem, ponieważ przechowywana zmielona czarnuszka bardzo szybko stanie się szkodliwa. Miel więc tylko tyle, ile zużyjesz do przygotowywanego posiłku.

Jeśli będziesz spożywać niezmielone ziarenka, tak jak możemy czasem zaobserwować w pieczywie sprzedawanym z czarnuszką, wprawdzie korzyścią będzie dla nas zapach (olejki eteryczne), ale większość korzystnych właściwości stracimy w… toalecie.

Liście rośliny zielonej również mogą być wykorzystywane jako przyprawa – mają więcej witaminy C, niż natka pietruszki!

Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby.

Zatem doskonale sprawdza się w przypadku niealkoholowego stłuszczenia wątroby, alkoholowego stłuszczenia wątroby, zanieczyszczeniu organizmu toksynami, wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Ochronnie może go stosować każdy, okresowo, np. raz w roku – kuracja polega na piciu na czczo łyżeczki oleju, lub nawet dwa razy dziennie po łyżeczce, zawsze przed jedzeniem.

Przechowywanie

Olej z czarnuszki – po otwarciu należy go przechowywać w lodówce i spożyć w czasie określonym na opakowaniu (najczęściej zaleca się 3 miesiące od otwarcia butelki). Kupować należy w sprawdzonych zaufanych punktach, ponieważ olej utleniony, zwietrzały, przeterminowany jest szkodliwy! A ponieważ smak oleju z czarnuszki jest większości osób mało znany, a także specyficzny, trudno jest kierować się smakiem w ocenie stopnia świeżości, więc należy po prostu trzymać się zasad do momentu, aż nie nauczy się swoich kubków smakowych rozpoznawać, kiedy olej jest dobry, a kiedy nie.

Przechowujemy go od momentu otwarcia w temperaturze 5-10 stopni. Buteleczki z ciemnego szkła.

Jak smakuje olej z czarnuszki

Smak to kwestia subiektywna. Sama często myślę o nim, jako o niesmacznym. Ale wiele moich klientek mówi, że piją go bez problemu. A klientka, która podaje go pięcioletniej córce, alergiczce, mówi, że córka wypija go bez zmrużenia oka. Są też osoby, które mówią, że olej z czarnuszki im smakuje. A w trakcie przyjmowania reakcja smakowa ulega zmianie.

Pierwszy efekt po wypiciu zatem może nie być przyjemny. Ale pamiętajmy, że zależy również od tego, co się dzieje w naszym organizmie.  Proces wchłaniania zaczyna się już w jamie ustnej. I to już tutaj rozpoczyna się proces odkażania przewodu pokarmowego. Jeśli więc w jamie ustnej istnieje stan zapalny, reakcja będzie szybka i intensywna, a w momencie ustąpienia tego, co nam dolegało, również i reakcja zniknie.

Co zawiera olej z czarnuszki

Bezsprzecznie – całego składu jeszcze nie znamy. Laboratoria nieustannie badają ten cenny dar natury. To co wiemy dziś na pewno, to to, że olej z czarnuszki składa się w około 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dokładnie kwasy:

  • linolowy (omega-6) – około 60%
  • oleinowy (omega-9) – około 25%
  • alfa-linolenowy (omega-3) – około 1%.

Zawiera witaminę E, biotynę, beta karoten, bardzo korzystne i w wysokiej ilości nienasycone kwasy tłuszczowe (do 40%) – zwłaszcza kwasu linolowego i alfa-linolenowego, uzdrawiający olejek eteryczny (tymochinon – działający przeciwbakteryjnie, nigellon – działający przeciwskurczowo), fitosterole, garbniki, gorycz – nigellinę, alkaloid – damasceinę, saponiny (malantyna działa przeciwbólowo).

Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon

Tymochinon

Stwierdzone właściwości antynowotworowe w większości przypadków są przypisywane substancji o nazwie tymochinon. Jest to najważniejszy aktywny składniki olejku lotnego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby.

To dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki a stymulacja leczenia nowotworów

Tylko ten tłoczony na zimno i nierafinowany jest skuteczny!

Z licznych badań – laboratoryjnych i na zwierzętach, a także na ludziach – wynika, że olej z czarnuszki przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich rozwoju.

  • Amerykańscy naukowcy odkryli, że olej hamuje wytwarzanie komórek nowotworowych włókniakomięsaka, czyli nowotworu skóry i tkanki podskórnej.
  • Egipscy naukowcy – rok 2012 – odkryli, że ekstrakt z oleju czarnuszkowego zmniejszył żywotności komórek raka wątroby
  • Saudyjscy naukowcy – rok 2014 – ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki znacznie zmniejszyły żywotność komórek ludzkiego nowotworu płuc.
  • Tureccy naukowcy – stosowanie oleju czarnuszkowego przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim, chroni szczury przed szkodliwymi skutkami radioterapii.

Ponadto w przeprowadzonych badaniach olej z czarnuszki zlikwidował komórki rakowe w następujących przypadkach:

? rak jelita grubego
? białaczka
?rak piersi

Jak stosować

Dla dorosłych zalecane jest spożycie jednej łyżeczki dwa razy dziennie, przed jedzeniem.

Natomiast dzieciom (powyżej trzeciego roku życia) bezpieczniej jest podawać 1/4 łyżeczki dwa razy dziennie. Pamiętajmy – jeszcze raz to napiszę –

tłoczony na zimno, nierafinowany, z pewnego źródła, świeży!

A zatem:
Dorośli 1 łyżeczka 2x / dzień przed jedzeniem
Dzieci 1/4 łyżeczki 2x/dzień przed jedzeniem

Czy są przeciwwskazania

Tak.

Ze względu na właściwości rozkurczowe, olej z czarnuszki świetnie nadaje się do zastosowania u kobiet z bólami menstruacyjnymi – łagodzi je.

Ale jednocześnie z powodu tychże właściwości nie powinny go z kolei zażywać kobiety w ciąży, ponieważ może zatrzymać skurcze macicy.

A zatem nie powinni stosować czarnuszki:

  • kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące
  • dzieci do trzeciego roku życia
  • niektóre źródła podają, że również osoby z niskim ciśnieniem, ale ponieważ nie ma co do tego zgodności czy czarnuszka bardziej reguluje, czy obniża, należałoby sprawdzić to na sobie i w razie nadmiernego obniżenia odstawić.

Inne na blogu

Komentarze

2 komentarze

  1. Aneta

    Dzień dobry. Pisze Pani, że oleju z czarnuszki nie powinny pić kobiety karmiące? Jakie są przecieskazanie? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Mirachle

      Dzień dobry. Olej z czarnuszki ma niezwykle intensywny smak. A to wpłynęłoby na smak mleka matki i to raczej niekorzystnie. Istnieje ryzyko, że dziecko zraziłoby się do tego smaku i samego picia mleka matki.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *