Chleb bez mąki wieloziarnisty smaczek

niebieska-strzalka-w-gore

Składniki (procentowo i oczywiście mniej więcej) łącznie dają 600 gram:

  • 20% nasiona słonecznika,
  • 15% otręby owsiane,
  • 15% płatki owsiane pełnoziarniste,
  • 15% pestki dyni,
  • 15% siemię lniane,
  • 9% ziarna orkiszu,
  • 9% sezamu,
  • 2% czarnuszki,
  • 5 jajek – wiejsce, zdrówki lub jedynki,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej drobnej
  • 3/4 szkl. kefiru lub maślanki

 


Przygotowanie
1. Zmieszać ziarna w dużej miseczce
2. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, wbić do ziaren
3. Wsypać ½ łyżeczki soli
4. Zalać kefirem lub maślanką
5. Opcjonalnie można dodać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, ale jajko i kefir robią co trzeba, więc raczej doradzam się powstrzymać.


Temperatura pieczenia 180 stopni,

Czas pieczenia 60 minut