logo
Najszybszy kontakt ze mną przez telefon. Jeśli nie odbieram, wyślij SMS. Oddzwonię. Mój nr telefonu: Tel. +48 608 319 571

Blog

chrzan_przepis

Jak zrobić chrzan

Chrzan – cud w kuchni, dla Ciebie, dla Twoich bliskich

Od lat już nie chcę nawet wyobrażać sobie życia bez własnego domowego chrzanu.

Jest to cudowna przyprawa, zioło, środek przeciw chorobom i pomagający w wyzdrowieniu. Dlatego można go stosować nie tylko do mięs, ryb, czy ćwikły, ale nawet do kanapek i innych potraw.

Aby żyć w dobrostanie dbaj ciało, umysł i duszę

Oprócz smaku – samoleczenie

Szczególnie przydatny, gdy jesienne wirusy zaczną się dobierać do naszych dróg oddechowych. A w związku z obecnym czasem wiadomo czego najlepiej pomyśleć zawczasu. Kilka słoiczków chrzanu, bez konserwantów, bez zagęszczaczy, wzmocni odporność, pomoże szybko pozbyć się przeziębień, działa antywirusowo i antybakteryjnie.

 

Właściwości chrzanu

CHRZAN PRZYSPIESZA PRZEMIANĘ MATERII 🙂

A jakie jeszcze cudowne właściwości kryje w sobie i w czym pomaga?

  • zwiększa odporność,
  • poprawia działanie układu pokarmowego,
  • pomaga wyjść z przeziębienia, działa antybakteryjnie,
  • działa wykrztuśnie,
  • jest naturalnym antybiotykiem, pomoże Ci w przypadku kaszlu, kataru, w różnych infekcjach, odpowiedzialna za tę właściwość jest zawarta w chrzanie synigryna,
  • niestrawność,
  • nadwaga i otyłość,
  • złe trawienie,
  • bóle głowy
  • bóle reumatyczne,
  • bóle korzonków, bóle mięśni – smarować sokiem (nie okłady, ale właśnie smarowanie; okłady mogą działać parząco, jeśli pozostawimy je zbyt długo),
  • problemy z zatokami – już samo wdychanie olejków eterycznych jest doskonałe, a jeszcze lepiej spożywać albo utarty, albo można wykonać syrop (przepis poniżej),
  • usuwa plamki, przebarwienia, wybiela – zewnętrznie, smarować i wcierać,
  • nerwobóle, choroby reumatyczne – wcierać sok, a jeśli masz zrobiony chrzan,
  • gościec stawowy, gościec mięśniowy itp, bóle w skazie moczanowej (tzw.dna) – okłady z chrzanu utartego, ważne – trzymać tylko do uczucia silnego pieczenia, następnie zdjąć, skórę wytrzeć (jeśli pieczenie by się utrzymywało, należy posarować oliwą z oliwek),
  • zawiera glukozynolany, które zostały przebadane jako skuteczne antynowotworowo; izotiocyjanian fenulu i izotiocyjanian allilu zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej, chroniąc szczególnie pęcherz, płuca i przełyk, żołądek, i UWAGA! zbadano, że im mniejsza średnica korzenia, czyli im cieńszy, tym lepsze ma właściwości antynowotworowe.

Właściwości odżywcze

  • witamina C
  • tiamina
  • ryboflawina
  • niacyna
  • witamina B6
  • kwas foliowy,
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina K
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • cynk.

 

Przepis na chrzan

  • 1kg korzeni chrzanu
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej drobno zmielonej lub himalajskiej drobno zmielonej
  • wrzątek – do rozluźnienia utartego chrzanu, jeśli po zmieleniu byłby zbyt suchy

Jak utrzeć chrzan bez łez?

Korzeń chrzanu umyj, obierz cieniutko obieraczką, popraw nożykiem, jeśli trzeba.

Zamocz w zimnej wodzie, na około pół godziny. Jeśli jest długi, możesz go oczywiście pociąć.

Przygotuj warsztat pracy.

Absolutnie najlepsza moim zdaniem jest wyciskarka wolnoobrotowa, ponieważ daje największą możliwość zachowania wszystkich witamin (niska temperatura tarcia).

W drugiej kolejności – sokowirówka, w której, niestety, ze względu na wytwarzaną temperaturę podczas ścierania, straty witaminy C będą większe. Ale lepsze to, niż nic.

Może być też blender.

I na końcu – ręczna tarka. Na końcu, ze względu na uciążliwość pracy. Nie życzę nikomu trzeć przy jej pomocy.

Już masz sprzęt? To co teraz?

Otwórz okno, wyjmij chrzan z wody i… zetrzyj.

Wyciśnij sok z cytryny, dodaj cukier i sól, wymieszaj do rozpuszczenia, wlej do chrzanu.

I punkt kulminacyjny – dopiero co przegotowaną wodę dolewaj po łyżce do chrzanu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ten ostatni punkt jest najciekawszy, ponieważ w tym momencie wydzielają się opary olejków eterycznych, a to sprawia, że Twoje nozdrza, gardło, zatoki i śluzówka oka z radości zaczną tańczyć i będą Ci wdzięczne.

Wiedz, że to dla Ciebie zdrowe. Przygotuj tylko zawczasu ręczniki papierowe albo chusteczki.

(Słyszałam o osobach, które do tarcia chrzanu zakładają okulary do pływnia 😀 )

Do przygotowanych wcześniej małych słoiczków włóż chrzan, zakręć, włóż do lodówki.

Chrzan nie pleśnieje, nie psuje się, a własny jest tak smaczny, że szybko zniknie.

I oto cała zabawa. Masz już własny chrzan. Cenny skarb.

CZY WIESZ, ŻE W KUPOWANYM CHRZANIE MOŻE BYĆ 55%, 40%, A NAWET TYLKO 28% CHRZANU?!

Hmm… Skoro w słoiczku chrzanu jest go 28%, to co stanowi resztę?

Mała różnica, która czyni różnicę

Dla porównania: co zawiera kupiony chrzan w słoiczku? Czytaj i drżyj:

  • olej rzepakowy – domniemam, że nie ekologiczny, a ten, który tuż przed zbiorem został spryskany glifosatem, by ziarna równo wyschły przed zawiezieniem do olejarni
  • mleko w proszku – dodawane jako zagęstnik do większości przetworów, a będące stymulantem insulinooporności, otyłości, nieszczelności jelit
  • guma guar jako stabilizator
  • skrobia kukurydziana modyfikowana
  • pirosiarczyn sodu
  • sorbinian potasu jako konserwant

Jest coś, co zadzieje się z Twoim chrzanem własnej roboty, a co nie zadzieje się z tym kupnym najpewniej. Prawdopodobnie po jakimś czasie Twój chrzan zrobi się kremowy. Nie będzie już tak pięknie biały, ponieważ nie otrzymał „wybielaczy”. Może nieco wyschnąć i możesz do niego dolać przegotowanej wody, by znów stał się soczysty. Z tym kupnym nic nie będziesz robić i po roku nadal będzie wyglądał jak świeży. Ale nie dopiszę tu już swojego komentarza. Sama i sam już wiesz, w czym rzecz.

Syrop chrzanowy

Znany naszym babkom. Opisany przez prof.Aleksandra Ożarowskiego, farmaceutę leczącego ziołami oraz doktora nauk farmaceutycznych Wacława Jaroniewskiego – to było w tych czasach, gdy jeszcze lekarze mieli wiedzę na temat ziół i wagi odżywiania. Nie tak dawno, bo raptem 30 lat temu.

Ale przejdźmy do przepisu:

Do 100 gram utartego świeżego korzenia chrzanu dodać 1/2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody, zostawić pod przykrycie na 1/2 godziny. Następnie wycisnąć przez płótno, dodać 100 gram miodu i można przyjmować.

Dawkowanie, cytując Ożarowskiego i Jaroniewskiego:

„Pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej w kaszlu i nieżytach górnych dróg oddechowych. Dzieciom podawać po 1 łyżeczce.”

 

Przechowywanie chrzanu

Zarówno wtedy, gdy przechowujemy korzenie, jak i już utarty chrzan, należy trzymać go w lodówce. Dla właściwości zdrowotnych optymalna temparatura to 2 stopnie Celsjusza. Już od temperatury 10 stopni właściwości lecznicze wyraźnie maleją.

Podsumowanie

Przygotowanie chrzanu, zwłaszcza jeśli masz wyciskarkę, to dosłownie chwila.

To, co kupić można w słoiczkach, już choćby z racji samej temperatury przechowywania oraz procesu pasteryzacji, nie powinno nazywać się chrzanem.

Zrób sobie własny leczniczy skarb.

No Comments
Post a Comment