logo
Najszybszy kontakt ze mną przez telefon. Jeśli nie odbieram, wyślij SMS. Oddzwonię. Mój nr telefonu: Tel. +48 608 319 571

Blog

Home / odchudzanie / psychodietetyka  / Odchudzanie jedzeniem

Odchudzanie jedzeniem

Usłyszałam kiedyś o najzabawniejszej i naprostszej, a jednocześnie dla niektórych dosyć trudnej, praktyce odchudzania.

  • Nie trzeba niczego liczyć, niczego ważyć, niczego przestrzegać.
  • Nie trzeba ćwiczyć, spedzać godzin na siłowni, biegać.
  • Nic nie trzeba oprócz jednej rzeczy.

W historii, którą usłyszałam, mowa była o kobiecie, która schudła niemal 30 kilogramów dzięki tej metodzie.

Co trzeba zrobić, by osiągnąć ten efekt?

12 minut!

Tyle czasu potrzeba, by informacja od receptorów w żołądku dotarła do mózgu. Informacja – JESTEM SYTY. Czy jesteś świadoma, ile potrafisz „połknąć” jedzenia w 12 minut?!

Trawienie zaczyna się w ustach!

Czy wiesz, że jedząc powoli, pozwalasz enzymom trawiennym już w ustach rozpocząć proces, który za chwile poinformuje o sytości? Jeśli łykasz pokarm, organizm nie wchłania go od razu. Musi upłynąć dużo czasu, zanim mózg otrzyma pierwszy sygnał o najedzeniu. A w skrajnych przypadkach człowiek tak bardzo utracił kontakt z sobą, że zupełnie nie potrafi dostrzec stanu sytości. Nieustająco odczuwa to, co nazywa głodem. Taka osoba czasem mówi, że właściwie nigdy nie dopuszcza do tego, by czuć głód i nawet już nie wie, jak to jest.

 

Praktyka hipnodietetyczna

Możesz zastosować ją sama, jednorazowo lub przez szereg dni, aby nauczyć swój umysł i swoje ciało nowych zachować. Oraz po to, by

skutecznie schudnąć

(jeśli to, co badasz jedząc, jesz palcami, dopasuj tekst, a jeśli widelcem lub łyżką, dopasuj tekst do kontekstu)

Weź to coś do jedzenia w palce. Nawiąż z tym kontakt dotykowy.

Poczuj ciężar…

Zważ w dłoni…

Poczuj nierówności… fakturę w dotyku, pougniataj, naciśnij delikatnie.

Jeśli chcesz, możesz dołączyć drugą dłoń.

A teraz zbliż to do nosa i chłoń wrażenia zapachowe. Nawiązuj bliższy kontakt z tym, czego doświadczasz, gdy czujesz nosem to, co daje się poczuć, gdy pozwalasz aby wdech przyniósł woń, którą to coś wydziela.

Czuj to. Bądź przy tym świadomy uwagi, jaką temu czemuś poświęcasz. Bądź z tym dotykaniem, najlepiej jak potrafisz, z chwili na chwilę… w tej chwili…

Zbliż to do ucha i posłuchaj czy wydaje jakiś dźwięk. Podczas posiłku możesz korzystać też ze zmysłu słuchu. I stopniowo unoś to do ust i zauważ, że twoja ręka wie dokładnie jak to zrobić. Gdy miałeś rok, nie wiedziałeś jak to robić, a dziś wiesz. Zanim dotknie to twoich warg, trzymaj przez chwilę i poczuj, co się dzieje w twoich ustach. Sprawdzaj jak to wpływa na wydzielanie śliny. Zauważ, że chociaż to jeszcze nie dotarło do ust, ale umysł już oczekuje… Ciało jest mądre… syntetyzuje i wytwarza enzymy i ślinę, by przygotować się do trawienia.

A teraz w wielkim skupieniu dotknij tym warg, wysuń język i dotknij. Poczuj smak, posmakuj… ale nie wkładaj do ust jeszcze przez chwilę.

Chłoń to oczyma tak, jakbyś nigdy wcześniej nie widział czegoś takiego.  Zdaj sobie sprawę z tego, że nigdy wcześniej nie widziałeś tego identycznego. Obracaj to w palcach i zwróć uwagę na kształt, kolor, niuanse i wszystkie cechy szczególne.

A teraz włóż to do ust. I zauważ co czujesz, gdy chwytasz to zębami. Utrzymuj to uczucie w świadomości. Nie rozgryzaj tylko dostrzeż niezwykłe działanie języka, zębów, podniebienia oraz umysłu. Zauważ piękne zsynchronizowanie twojego ciała w akcie jedzenia. I przegryź to 3-4 razy, z wyraźną świadomością. Pozostawaj otwarta na wszystko co się dzieje w kwestii wrażeń zmysłowych, doświadczaj, smakuj, chwila po chwili.

Zauważ pierwszy impuls skłaniający cię do połknięcia tego, co masz w ustach. Bądź świadomy co się dzieje przed połknięciem. I zwróć uwagę jak połykasz i co się dzieje zaraz potem. Niech twoja świadomość rozszerzy się tak, by mogła objąć odczucia z całego ciała z uwagą otwartą na to, co się dzieje właśnie teraz.

Tylko poczuj , jak się dzieje teraz w ciele, w ustach, sercu i umyśle. Trwaj tak poza czasem, w chwili teraźniejszej, bez myślenia o tym co będzie.

 

No Comments
Post a Comment